Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Fotografie en ontwerp: Eddo Hartmann en Michel van Duyvenbode

Peter van Dam, Faculteit der Geesteswetenschappen

‘Kan een samenleving even plotseling en ingrijpend veranderen als het klimaat? Kunnen we op zo'n verandering aansturen?’ 

p.h.vandam@uva.nl

  • Bio Peter van Dam

    Peter van Dam is hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de UvA. Centraal in zijn onderzoek staat de vraag hoe mensen in het verleden hebben geprobeerd de wereld duurzamer te maken. Hij onderzoekt allerlei maatschappelijke initiatieven die verandering op gang wilden brengen, zoals de vakbeweging, fair trade, milieuactivisme, en kerkelijke acties. 

    Juist als het over duurzaamheid gaat, vindt Peter het cruciaal om over de grenzen van de verschillende disciplines heen samen te werken. Daarom nam hij het initiatief om het geesteswetenschappelijke onderzoek en onderwijs over milieu en klimaat te bundelen. Vanuit dezelfde overtuiging vertegenwoordigt hij in SEVEN de Faculteit der Geesteswetenschappen. 

Fotografie en ontwerp: Eddo Hartmann en Michel van Duyvenbode

John Grin, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

‘We moeten meer gecontextualiseerd gaan denken; het denken in termen van universele oplossingen die op elke plek kunnen worden uitgerold, is juist het probleem, niet de oplossing.’ 

J.Grin@uva.nl

  • Bio John Grin

    John Grin is hoogleraar Beleidswetenschap aan de UvA en een van de grondleggers van het transitiedenken, dat inmiddels vanuit Nederland een enorme vlucht heeft genomen. Nu duurzame economieën en samenlevingen niet langer slechts toekomstmuziek zijn maar concrete projecten waaraan daadwerkelijk wordt gebouwd, ziet hij tot zijn vreugde steeds meer van zijn onderzoek in de praktijk worden toegepast.  

    John werkt altijd ‘op de huid van de werkelijkheid’, zoals hij het zelf noemt, en steevast op het snijvlak van wetenschap, technologie, maatschappij en politiek. Zo heeft hij aan de basis gestaan van het Dutch Knowledge Network on System Innovations and Transitions, dat inmiddels is uitgegroeid tot groot, internationaal netwerk en heeft geleid tot een nieuw tijdschrift én de oprichting van de stichting Urgenda, die wereldberoemd werd met de rechtszaak tegen de Nederlandse Staat over de uitstoot van broeikasgassen. 

    Binnen SEVEN houdt John zich in het bijzonder bezig met de ontwikkeling en toepassing in interdisciplinaire projecten van systeemdenken, de methode die aan transitiedenken ten grondslag ligt. 

Fotografie en ontwerp: Eddo Hartmann en Michel van Duyvenbode

Frenk van Harreveld, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

‘Heel lang voelde klimaatverandering psychologisch ver weg. Dat is een probleem, want dingen die psychologisch ver weg staan, hebben weinig of minder impact op ons gedrag. De uitdaging waar gedragswetenschappers zoals ik voor staan is om klimaatverandering psychologisch dichterbij te brengen.’ 

F.vanHarreveld@uva.nl

  • Bio Frenk van Harreveld

    Frenk van Harreveld is hoogleraar Sociale Cognitie en Gedragsbeïnvloeding in Relatie tot Duurzaamheid en Veiligheid aan de UvA. De vraag hoe mensen omgaan met onzekerheid – vooral in relatie tot klimaatverandering – en in hoeverre ze vertrouwen hebben in zowel experts als niet-experts die hierover communiceren, loopt als een rode draad door al zijn werk. Hij geeft daarmee inzicht in het complexe samenspel van psychologische drijfveren achter duurzaam gedrag. Deze inzichten past hij toe door interventies te ontwikkelen die duurzame keuzes stimuleren.  

    Dat Frenk als medeoprichter betrokken is bij SEVEN, is een logisch gevolg van zijn brede ervaring met het doen van onderzoek over de grenzen van de diverse wetenschapsgebieden heen en in samenwerking met allerlei externe publieke en private partijen.  

Fotografie en ontwerp: Eddo Hartmann en Michel van Duyvenbode

Ans Kolk, Faculteit Economie en Bedrijfskunde

‘Hoewel de noodzaak voor klimaatmaatregelen al lang niet meer wordt ontkend, zien we in het bedrijfsleven toch nog veel passiviteit, “meestribbelen” of zelfs tegenstribbelen. En dat terwijl organisaties achteraf vaak zeggen dat ze beter eerder aan de transitie hadden kunnen beginnen. Onze kennis kan hieraan een grote bijdrage leveren.’ 

j.e.m.kolk@uva.nl

  • Bio Ans Kolk

    Ans Kolk is hoogleraar Duurzame bedrijfsvoering. Zij doet al haar hele carrière onderzoek naar hoe bedrijven omgaan met klimaatverandering en andere maatschappelijke vraagstukken, naar hun drijfveren en barrières voor (in)activiteit en de rol van interne en externe belanghebbenden daarin. Ze is een internationaal erkende voorloper op dit terrein. Voor Ans is interdisciplinaire samenwerking essentieel voor onderzoek, onderwijs en maatschappelijke impact, en dat heeft ze dan ook vanaf het begin – waar mogelijk – gedaan, ook als het complex is. 

     Als mede-oprichter ziet ze in SEVEN een unieke kans om alle kennisgebieden samen te brengen, juist vanwege de breedte van de UvA. Ans houdt zich binnen SEVEN in het bijzonder bezig met verduurzaming van de zorgsector en de vraag hoe nieuwe digitale technologieën, met oog voor alle mogelijke nadelen, kunnen bijdragen aan klimaatoplossingen. 

Fotografie en ontwerp: Eddo Hartmann en Michel van Duyvenbode

André Nollkaemper, Faculteit der Rechtsgeleerdheid

‘Met haar unieke combinatie van disciplines en sterke maatschappelijke betrokkenheid, is de UvA bij uitstek de plaats waar we kunnen bijdragen aan de oplossing van complexe klimaatproblemen.’

P.A.Nollkaemper@uva.nl

  • Bio André Nollkaemper

    André Nollkaemper zet zich al ruim 30 jaar in voor de internationaal juridische bescherming van oceanen, zoet water, biodiversiteit en klimaatsystemen. Zijn wetenschappelijke werk richt zich vooral op de complexiteit van problemen als klimaatverandering die worden veroorzaakt door een zeer groot aantal staten, bedrijven en individuen.  Wie is bij dergelijke problemen verantwoordelijk voor oplossingen en wie kan er aangesproken worden als er schade ontstaat voor mensen, samenlevingen en de aarde?  

    André nam in 2024 het initiatief voor de oprichting van SEVEN om met kennis van alle relevante disciplines te werken aan antwoorden op deze vraag en meer in het algemeen aan de systeemtransitie die nodig is om klimaatverandering te beperken. Om hem hiervoor ruimte te bieden, heeft de UvA hem met ingang van 2024 benoemd tot universiteitshoogleraar Internationaal recht en Duurzaamheid. André is voorzitter van het SEVEN-team.

Fotografie en ontwerp: Eddo Hartmann en Michel van Duyvenbode

Catherine Volgenant, Faculteit der Tandheelkunde

‘Er moet in de mondzorg veel meer kennis en besef komen van de eigen impact op milieu en klimaat.’ 

c.volgenant@acta.nl

  • Bio Catherine Volgenant

    Catherine Volgenant is tandarts en universitair hoofddocent aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Ze is wereldwijd een van de weinigen die zich binnen de mondzorg bezighouden met onderzoek naar duurzaamheid. Bij het uitbreken van de coronapandemie viel het haar op hoe groot de ecologische footprint was van alle extra infectiepreventiemaatregelen en besloot ze samen met een collega onderzoek te doen naar de factoren die het Nederlandse tandartsen vergemakkelijken of juist bemoeilijken om duurzamer te werken. Een van de conclusies was dat de vrouwen in de beroepsgroep een grotere verantwoordelijkheid voelen voor het welzijn van de aarde dan de mannen.  

    Volgenant wil binnen het klimaatprogramma meer onderzoek initiëren naar de impact van de diverse mondzorgonderdelen op de leefomgeving. Ook wil ze met haar deelname dit onderwerp bij het ACTA beter op de kaart zetten.   

Fotografie en ontwerp: Eddo Hartmann en Michel van Duyvenbode

Niek Sperna Weiland, Faculteit der Geneeskunde

‘Met een universitair-breed instituut nadenken over de zorg is tot nu toe nog nergens gebeurd, daarom heeft de UvA met SEVEN een uniek initiatief in huis.’

n.h.spernaweiland@amsterdamumc.nl

  • Bio Niek Sperna Weiland

    Niek Sperna Weiland is anesthesioloog bij het Amsterdam UMC, pionier op het gebied van de verduurzaming van de zorgsector en het boegbeeld van de beweging die pleit voor de vervanging van narcosegassen, die zeer krachtige broeikasgassen zijn, door minder schadelijke middelen die worden toegediend via een infuus. Mede dankzij hem hebben de Nederlandse academische ziekenhuizen de CO2-footprint van narcosegassen al met 75% teruggebracht.  

    De anesthesiegassen staan voor Niek symbool voor een groter probleem; de Nederlandse zorgsector draagt voor 7% bij aan de nationale klimaatvoetafdruk, maar wordt vaak uitgezonderd van klimaatwet- en regelgeving. Hij hoopt met zijn werk te laten zien dat er ook hier veel winst te behalen valt zonder de kwaliteit van de zorg aan te tasten.  

    Zijn ambitie voor SEVEN is om met behulp van de verbeeldingskracht van de hele groep te komen tot een model van het zorgsysteem in 2050 en vervolgens terug te redeneren en te bedenken welke stappen dan nu nodig zijn om dat te realiseren en hoe de te maken keuzes nu al onderbouwd kunnen worden met wetenschappelijke kennis. Hij schat in zo’n 5 jaar nodig te hebben voor visie, roadmap en enkele case studies, en dan rond 2030 de ingrepen te kunnen implementeren in alle zorgonderdelen.    

Fotografie en ontwerp: Eddo Hartmann en Michel van Duyvenbode

Margaretha Wewerinke-Singh, Faculteit der Rechtsgeleerdheid

‘Degenen met de minste macht en middelen – jongeren, inheemse leiders, lokale gemeenschappen – tonen de meeste visie en daadkracht bij het aanpakken van de klimaatcrisis.’

m.j.wewerinke@uva.nl

  • Bio Margaretha Wewerinke-Singh

    Margaretha Wewerinke-Singh is universitair hoofddocent Duurzaamheidsrecht aan de UvA. Klimaat, natuur, mensenrechten en rechtvaardigheid zijn thema’s die haar na aan het hart liggen. Haar onderzoek richt zich op de rol van het recht bij het bevorderen – of juist belemmeren – van een effectieve en rechtvaardige transitie naar duurzaamheid.  

    Ze combineert haar academische werk met internationale advocatuur, gedreven om mondiale systeemverandering te realiseren. Zo vertegenwoordigt ze de Pacifische eilandstaat Vanuatu in diens baanbrekende klimaatzaak voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waarbij ze pleit voor juridische erkenning van klimaatverantwoordelijkheid.  

    Binnen SEVEN leidt Margaretha de initiatieven die juridische perspectieven verbinden met andere disciplines om klimaatverandering holistisch aan te pakken. Ze ontwerpt en implementeert interdisciplinaire onderzoeksprojecten en onderwijsmodules die gericht zijn op rechtvaardige en duurzame oplossingen. Ze bevordert samenwerking tussen wetenschappers, beleidsmakers en gemeenschappen, en zet zich in om juridische kennis toegankelijk te maken voor bredere klimaatinitiatieven. 

Fotografie en ontwerp: Eddo Hartmann en Michel van Duyvenbode

Bob van der Zwaan, Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

‘De jonge generatie is voor mij één van de lichtpuntjes, want die is vaak zoveel verder dan de mijne in het begrip van de klimaatcrisis en de drive om er iets van te maken. Van haar optimisme en enthousiasme moeten we gebruik maken!’ 

B.vanderZwaan@uva.nl

  • Bio Bob van der Zwaan

    Bob van der Zwaan is bijzonder hoogleraar Duurzame Energietechnologie aan de UvA en Principal Scientist bij TNO. In zijn onderzoek richt hij zich met name op de hoognodige energietransitie om de internationaal afgesproken klimaatdoelen van het Parijs-Akkoord te halen. Als natuurkundige past hij multidisciplinaire methodes toe in de overtuiging dat alleen de gecombineerde inzichten van alle 7 UvA-faculteiten tot adequate en efficiënte oplossingen kunnen leiden. Ervan overtuigd dat er geen alternatief bestaat voor optimisme, ligt zijn focus op concrete bijdrages en hanteert hij daarbij het motto we have to manage the unavoidable and avoid the unmanageable.  

    Binnen SEVEN is Bob verantwoordelijk voor de verbinding tussen de natuurwetenschappen en alle overige disciplines om te komen tot begrip van de klimaatproblematiek en de benodigde oplossingen. Hij voert techno-economisch onderzoek uit naar zowel koolstofarme energiedragers als mogelijkheden om negatieve emissies te realiseren. Al deze technologieën en opties zullen gezamenlijk en georkestreerd een rol in toekomstige energiesystemen moeten spelen om de mensheid op een voor iedereen zo rechtvaardig mogelijke manier van betaalbare, schone, veilige en betrouwbare energie te voorzien.