Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Hoe werken we?  

SEVEN gebruikt een vaste methode voor interdisciplinair onderzoek naar systemische uitdagingen op het gebied van klimaatverandering. Voor elk project doorlopen we in beginsel 7 stappen, waarbij er natuurlijk ruimte is voor aanpassingen die specifiek zijn voor een bepaald onderwerp: 

  1. Definiëren van inhoud en reikwijdte van het maatschappelijk vraagstuk, identificeren en betrekken van belangrijke stakeholders, en bepalen van een zinvolle afbakening van het systeem: waar kijken we wel en niet naar? 
  2. Verzamelen van bestaande wetenschappelijke kennis over het probleem, met aandacht voor niet-dominante perspectieven en wetenschappelijke paradigma’s, alsmede kennis, inzichten en probleempercepties van belangrijke partijen. 
  3. Ontwikkelen van een conceptueel model voor het systeem, met visualisatie, waarin de belangrijkste variabelen van het systeem en hun onderlinge relaties in kaart zijn gebracht. Hiermee identificeren we de kennis en gaten in die kennis over de meest relevante variabelen, de causale verbanden en de mogelijke impact van interventies. 
  4. Formuleren van nieuwe, zonodig oorspronkelijke, wetenschappelijke vraagstellingen op basis van de ontbrekende kennis over variabelen, causale verbanden en interventies, en uitvoeren van onderzoek gericht op deze vraagstelling; dit omvat alle voor het vraagstuk relevante disciplines. 
  5. Het op basis van bestaande en nieuwe wetenschappelijke kennis (inclusief niet-dominante perspectieven en wetenschappelijke paradigma’s, ook als die vragen om structurele aanpassingen van elementen van een bepaald systeem) formuleren van hypotheses en scenario’s over de effecten van mogelijke interventies. 
  6. Het valideren van causale verbanden en aanpassen van hypotheses en scenario’s met kwalitatieve en waar mogelijk kwantitatieve methoden, in samenwerking met stakeholders. 
  7. Formuleren van oplossingsrichtingen en ondersteunen van de ontwikkeling van praktische interventies. Door de kennis en behoeften van praktijkpartners mee te nemen in dit onderzoek kunnen oplossingen worden ontworpen die deze maatschappelijke partijen ook daadwerkelijk kunnen implementeren. Door mechanismen op te zetten voor monitoring en feedback kunnen interventies ook worden verbeterd.