Ondanks toenemende bewustwording en innovatie verloopt de eiwittransitie te langzaam. Het SEVEN Forum brengt onderzoekers, beleidsmakers, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen om de systemische barrières te identificeren die vooruitgang remmen, en onderzoekt hoe interventies in het hele voedselsysteem, van productie tot consumptie, gezamenlijk de transitie kunnen versnellen.
Sprekers van SEVEN zijn onder meer André Nollkaemper, Margaretha Wewerinke-Singh en Jan-Willem Bolderdijk.
Het Forum biedt interactieve rondetafelgesprekken over 8 thema's:
- Eerlijke prijsstelling van vlees: welke voorwaarden zijn nodig om eerlijke prijsstelling maatschappelijk aanvaardbaar te maken en effectief te laten zijn in het terugdringen van emissies?
- Introductie van nieuwe eiwithoudende gewassen: welke systeemveranderingen maken een succesvolle integratie van nieuwe eiwithoudende gewassen in de voedselketen mogelijk?
- Eiwitverandering in zorginstellingen: hoe kunnen zorginstellingen de verandering bevorderen door middel van voedselbeleid, inkoop en afvalvermindering?
- Weerstand en polarisatie: wat drijft de weerstand tegen de eiwittransitie en hoe kunnen dialoog en acceptatie worden versterkt?
- Negatieve gevolgen voor het Zuiden vermijden: hoe kunnen we voorkomen dat het eiwittransitiebeleid in Nederland schade toebrengt aan producenten in het Zuiden?
- Gezonde voeding en klimaatmitigatie: hoe kunnen gezondere voeding en klimaatdoelstellingen elkaar versterken door middel van systemische verandering?
- Dierwelzijn integreren: hoe kan dierwelzijn een kernprincipe worden van duurzame voedselsystemen?
- Consumentenkeuzes voor plantaardige producten: welke strategieën kunnen de acceptatie en dagelijkse toepassing van plantaardige voedingsmiddelen stimuleren?