Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In de meest recente ronde van de Open Competitie ENW-XS heeft NWO 48 projecten een grant toegekend. Twee van de projecten worden geleid door onderzoekers die aan de UvA FNWI werken: Richard Ott (IBED) en Annemieke Petrignani (HIMS).

Binnen de Open Competitie ENW kunnen onderzoekers individueel of in samenwerking onderzoeksvoorstellen indienen voor nieuwsgierigheidsgedreven, ongebonden fundamenteel onderzoek op de onderzoeksterreinen van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW). 

De toegekende UvA FNWI projecten zijn: 

Hoe snel gaat de bodem verloren aan erosie na ontbossing?

dr. R.F. Ott (UvA-IBED)

Bodems moeten duurzaam worden gebruikt omdat we afhankelijk zijn van voedsel uit de landbouw. Ontbossing en gangbare landbouwpraktijken leiden tot niet-duurzaam bodemverlies, lagere gewasopbrengsten en CO2-uitstoot, wat de klimaatverandering versnelt. We moeten daarom meten hoe snel de bodem verloren gaat door ontbossing en landbouwpraktijken om strategieën voor klimaatvermindering te ontwikkelen. Dit project introduceert een nieuwe methode die metingen van verschillende zeldzame elementen combineert. Als deze methode succesvol is, zal het mogelijk zijn om erosie als gevolg van menselijke activiteiten en klimaatverandering te meten met een ongekende ruimtelijke en temporele resolutie. 

Natuurlijke nanobatterijen

dr. ir. A. Petrignani-Taube (UvA-HIMS)

Dit project combineert twee krachtige concepten om natuurlijke nanobatterijen te creëren. Montmorilloniet klei, met zijn unieke vermogen om te zwellen en krimpen door hydratatie, kan de sleutel zijn tot ultra-kleine, duurzame batterijen. Door stroom-genererende kristallen in de klei te verankeren, kan deze beweging worden omgezet in elektriciteit—een zelf-ladende nanobatterij. De uitdaging? De juiste kristallisatie bereiken en tegelijkertijd voldoende druk genereren om lading te creëren en ook te geleiden. De aanpak? De eigenschappen van de klei en de kristalgrootte manipuleren met organische moleculen om de energieopbrengst te maximaliseren. Dit onderzoek kan de weg vrijmaken voor een nieuwe generatie groene batterijen.