Jannes Willems is universitair docent planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op hoe infrastructuurplanners and waterbeheerders steden en regio's voorbereiden op klimaatverandering door het realiseren van nieuwe blauw-groene infrastructuren, en hun impact op gemeenschappen en ecosystemen. Jannes onderzoekt hoe infrastructuren duurzaamheidstransities mogelijk maken door te focussen op de techno-politics van infrastructuurvoorziening: een vaak onopgemerkt, maar belangrijk beleidsveld met grote invloed op de ontwikkeling van steden en regio's. Jannes heeft gewerkt in interdisciplinaire en transdisciplinaire onderzoeksconsortia en veldwerk verricht in West-Europese steden.
Jannes verzorgt verschillende vakken in de bachelor Sociale Geografie & Planologie, de bachelor Future Planet Studies en de master Urban and Regional Planning. Hij is redacteur bij Rooilijn en In Planning, en co-host van de podcast Onder Planologen.
Eerder was hij verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam als postdoc (afdeling Bestuurskunde & Sociologie), waarin hij betrokken was bij het Europese Interreg project BEGIN en het KIMA onderzoeksprogramma naar de Marker Wadden. In 2019 startte hij samen met Jitske van Popering een NWO SURF onderzoek naar de platforms Amsterdam Rainproof en Water Sensitive Rotterdam. Jannes verdedigde in 2018 zijn proefschrift aan de Rijksuniversiteit Groningen (afdeling Planologie) over institutionele verandering in de Nederlandse vaarwegensector in het licht van het vervangen van verouderde infrastructuur.
Jannes behaalde een Research Master in Regional Studies (cum laude) en de bachelor Technische Planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was in 2015 ook een 'visiting student' aan het Massachussetts Institute of Technology (afdeling Environmental Policymaking & Planning) en heeft tijdens zijn master veldwerk uitgevoerd in Brazilië voor een onderzoeksproject van de Federal Universidade de Pará.
Jannes heeft onderzoeksfinanciering ontvangen vanuit de EU Driving Urban Transitions partnership, NWO en UvA's Centre for Urban Studies.
Kwalitatieve methodes: interviews, focusgroepen, workshops, participatieve observatie