Als tenure-track assistent-professor is Hamed een van de oprichters van het Digital Interactions Lab.
Hamed's onderzoek verkent de toekomst van menselijke interactieve ervaringen met gebouwde omgevingen, met een bijzondere focus op het co-ontwerpen van inclusieve ruimtes op zowel gebouw- als stadsschaal.
Op het snijvlak van Human-Computer Interaction (HCI) en de gebouwde omgeving wordt Hamed's ontwerpgerichte onderzoek gedreven door twee fundamentele vragen: Waar ontwerpen we voor en voor wie ontwerpen we? Hij onderzoekt hoe toekomstige (slimme) omgevingen de complexiteit van menselijke diversiteit kunnen belichamen - niet alleen fysiek en cognitief, maar ook cultureel en sociaal. Hij onderzoekt ook de menselijke waarden die als leidraad zouden moeten dienen voor onderzoek, ontwerppraktijken en, uiteindelijk, beleidsvorming op dit gebied.
Veel projecten op het gebied van slimme omgevingen gaan niet noodzakelijkerwijs in de goede richting. Eeuwenlang heeft iets simpels als het openen of sluiten van een raam gezorgd voor opmerkelijk geavanceerde menselijke ervaringen: het reguleren van temperatuur, licht, luchtkwaliteit, akoestiek, privacy en zelfs sociale interacties tussen binnen- en buitenruimtes. De opkomst van geautomatiseerde slimme bouwsystemen zal deze dynamiek echter veranderen. Wat zullen de gevolgen zijn van zo'n op efficiëntie gerichte slimme agenda in gebouwde omgevingen voor de mensen die er wonen?
Methodologisch is Hamed geïnteresseerd in hoe HCI kan bijdragen aan de evolutie van gebouwen en stedelijke ruimten nu ze steeds meer kunstmatige intelligentie, contextbewuste automatisering en interactiviteit integreren. Hij pleit ervoor om de focus te verschuiven van het optimaliseren van de infrastructuur naar het ontwerpen van menselijke ervaringen met en in gebouwde omgevingen.
Wat zijn de specifieke eigenschappen van gebouwen waar Human-AI Interaction onderzoekers rekening mee moeten houden als ze de aandacht en schaal verschuiven van “artefact” naar “architectuur”, van bruikbaarheid naar betrokkenheid, en van (vaak) korte levensduur of discretionaire naar duurzame en meeslepende ervaringen? Deze en andere vragen die de complexiteit van onze interactieve ervaringen met gebouwde omgevingen belichamen, bepalen de reikwijdte van Hamed's onderzoek, dat hij heeft ontwikkeld onder de noemer Human-Building Interaction.
Hamed heeft een PhD in Computer- en Communicatiewetenschappen van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie, Lausanne (EPFL). Zijn promotieonderzoek richtte zich op de toepassing van alomtegenwoordige technologieën in het onderwijs, met name omgevingsinterfaces die samenwerkend leren aanmoedigen en ondersteunen.