De proteïnetransitie in Nederland, Europa en wereldwijd is essentieel voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, watergebruik, landgebruik en ontbossing. Lokale productie van plantaardige eiwitten kan de klimaatbestendigheid vergroten, de afhankelijkheid van import verminderen en de biodiversiteit ondersteunen.
Het versnellen van de proteïnetransitie vormt een complex systeemprobleem. Het vraagt om gecoördineerde interventies van overheden, bedrijven, consumenten en burgerinitiatieven. Onderzoek heeft de cruciale rol van toeleveringsketens en economische instrumenten aangetoond, maar ook de noodzaak om verder te kijken dan de markt om een echte impact te hebben op de proteïnetransitie. Zonder aanvullende interventies, kan een focus op prijzen en markten schadelijk zijn voor consumenten (voedsel is immers een primaire levensbehoefte), producenten en het milieu.
De versnelling vraagt om een complex web van veranderingen in de toeleveringsketen, en moet rekening houden met marktverstoringen, de rol van sociale bewegingen, gezamenlijk beheer van landbouw, milieu en hulpbronnen, gezondheidsvoordelen en -zorgen, acceptatie en weerstand van consumenten, uitdagingen op het gebied van regelgeving en rechtvaardigheid. Deze complexiteit onderstreept de behoefte aan allesomvattende oplossingen die al deze aspecten aanpakken in plaats van snelle oplossingen die alleen gericht zijn op individuele aspecten.
In dit project onderzoekt SEVEN de haalbaarheid van economische instrumenten zoals beprijzing om de proteïnetransitie te versnellen. Dit zal gebeuren in een transdisciplinaire aanpak, waarbij vakgebieden als economie, sociale psychologie, bedrijfskunde, politicologie, rechten en geesteswetenschappen worden betrokken, gecombineerd met kennis uit de natuur- en gezondheidswetenschappen over mogelijke innovaties van plantaardige voeding.
We zullen samenwerken met belangrijke partijen, zoals (lokale) overheden en beleidsmakers, boeren en producenten, detailhandelaren, consumenten, investeerders en belangengroepen. In participatieve vormen zullen zij betrokken worden bij het identificeren van mogelijke oplossingen en barrières, en bij het testen van wat voor soort interventies zouden kunnen werken.
Het project heeft als doel om tot concrete resultaten te komen die stakeholders tonen welke combinaties van interventies kunnen bijdragen aan een versnelling van de overgang naar meer plantaardige voeding, en op welke wijze aanpassingen in toeleveringsketens, markten, gedrag en beheer van landbouw, milieu en hulpbronnen hieraan kunnen bijdragen.