De gezondheidszorg levert een significante bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen. Dit komt onder meer door energiegebruik in ziekenhuizen, afval (bijvoorbeeld door wegwerpmaterialen), het gebruik van narcosegassen en productie, transport en gebruik van medicijnen en medische hulpmiddelen.
Het terugbrengen van de broeikasgas-uitstoot door de zorg, waarbij veel partijen binnen en buiten de sector betrokken zijn – in Nederland en het buitenland – vraagt om ingrijpende veranderingen. Hierbij moeten veel factoren meegewogen worden, zoals toeleveringsketens, financiering (kosten van schonere producten en praktijken), patiëntveiligheid, regelgeving (professionele standaarden waaraan paktijken moeten voldoen), gedragsverandering, etc.
In dit project onderzoekt SEVEN hoe door een verandering op systeemniveau de klimaatimpact van de gezondheidszorg kan worden verminderd. In de eerste fase identificeren we de bestaande kennis, praktijken en plannen om de klimaatimpact van de zorgsector te verminderen, waarbij de ziekenhuizen en de organisaties in hun netwerk en toeleveringsketens als uitgangspunt worden genomen. Op basis van die inventarisatie voeren we een aantal concrete projecten uit om tot een versnelling te komen, in nauwe samenwerking tussen het Amsterdam UMC en alle faculteiten van de UvA, inclusief ACTA.
Dit SEVEN-project zal concrete inzichten en voorstellen presenteren om de klimaatimpact in de zorgsector te verminderen. Oplossingen worden beoordeeld en waar nodig aangepast met het oog op schaalbaarheid en repliceerbaarheid. Ook worden de hoofdlijnen geschetst van een routekaart naar een duurzaam zorgsysteem in 2050.