Betrouwbare metingen en rapportage van klimaatimpact zijn essentieel in het beoordelen van de mate waarin beleid en plannen worden gerealiseerd, en voor het bevorderen van transparantie en vertrouwen in bedrijven, banken, en organisaties in de publieke sector, wat hen kan helpen hun transitie te versnellen. De Europese richtlijn duurzaamheidsrapportage van 2022 heeft nieuwe eisen geïntroduceerd, maar er bestaan twijfels over de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van klimaatrapportages. Zo zijn er zorgen over ‘greenwashing’, inconsistente rapportagekaders en het ontbreken van verificatie door derden.
Het bereiken van betrouwbare klimaatrapportages die bijdragen aan het bereiken van de klimaatdoelen, is een systemische uitdaging die oplossingen vereist voor onderling samenhangende problemen. Zo moeten rapportagenormen beter worden afgestemd op de bredere milieu- en maatschappelijke doelen, zijn gestandaardiseerde kaders nodig waarmee klimaatprestaties van organisaties beter kunnen worden vergeleken, moeten rapportages beter worden gekoppeld aan de gehele toeleveringsketen en moet verificatie door derden beter worden gekoppeld aan verantwoordelijkheid van (de leiding van) organisaties. Dit zijn geen technische of neutrale aanpassingen: de inrichting en uitvoering van rapportages hebben een sterk politiek karakter, verbonden met verschillende verwachtingen en posities van actoren over de rol die rapportages kunnen spelen in de overgang naar klimaatneutraliteit.
Dit SEVEN-project onderzoekt welke aanpassingen in het systeem voor rapportage wenselijk en haalbaar zijn om te komen tot betrouwbare rapportages die een effectieve rol kunnen spelen in het realiseren van de klimaatdoelen. Door integratie van kennis uit meerdere disciplines, waaronder bedrijfskunde, rechtsgeleerdheid, politieke wetenschappen, geesteswetenschappen en data science willen we zicht bieden op het ontwikkelen van gestandaardiseerde kaders voor het meten van emissies en het garanderen van accurate financiële informatie, betere juridische eisen aan rapportages, betere verbinding van rapportages met verantwoordelijkheid, en samenloop tussen klimaatrapportages en andere (bijvoorbeeld due diligence-) rapportages. Ook kijken we naar het gebruik van grote hoeveelheden klimaatgegevens voor rapportages en het opsporen van inconsistenties, en naar de mechanismes die maken dat rapportages de transitie kunnen versnellen (bijvoorbeeld race-to-the-top).
Samen met kennis en ervaringen van bedrijven en publieke en maatschappelijke organisaties, wil SEVEN bijdragen aan een omvattende strategie om de complexe uitdagingen van klimaatrapportages aan te pakken.